Tekst controleren: 5 tips voor een foutloze tekst

Gepubliceerd op 9 september 2021 om 16:44

Ben je een tekst aan het schrijven? Dan wil je er zeker van zijn dat er geen fouten in zitten. Tijdens het schrijven let je hier vast al op, maar een foutje is zo gemaakt. Hoe zorg je er dan voor dat je deze eruit weet te halen? In deze blog geef ik je vijf tips.

1. Spellingscontrole op je pc en laptop

De makkelijkste manier om de spelling in jouw tekst te controleren, is het gebruik van de spellingscontrole van het programma waar je mee werkt. Bij Microsoft Word staat deze automatisch aan. Schrijf je een woord verkeerd of herkent het programma het woord niet, dan komt er een rood golfje onder te staan.

 

De spellingscontrole is makkelijk, maar niet waterdicht. Sommige fouten worden er niet uit gehaald, bijvoorbeeld wanneer het foute woord wel een bestaand woord is. In de zin ‘De moeder halt haar kind op’, is ‘halt’ eigenlijk fout geschreven. Echter, omdat dit ook een bestaand woord is, wordt dit niet als fout aangegeven. Let hier dus goed op.

2. Autocorrectie op je telefoon

In het teken van ‘voorkomen is beter dan genezen’ is het gebruik van de autocorrectie op je telefoon een goede tip. Schrijf je een woord verkeerd, dan wordt deze automatisch gecorrigeerd. Verstuur je een mail vanaf je telefoon en wil je zeker weten dat er geen typefouten in zitten? Zorg er dan voor dat de autocorrectie aan staat.

 

Soms kan autocorrectie heel irritant zijn, bijvoorbeeld als hij namen of Engelse woorden in een Nederlandse tekst niet herkent. Je moet er dan op letten dat er niet een heel ander woord van wordt gemaakt. We kennen allemaal wel die ongelukkige autocorrecties die de zin helemaal veranderden. Echter, 9 van de 10 keer is het een erg handig hulpmiddel om taalfouten te verminderen.

3. Controleren, controleren, controleren

Naast hulp van technologie is het natuurlijk ook belangrijk om zelf de tekst te controleren. Echter, hoe langer de tekst is, hoe lastiger dat wordt. Aanvankelijk zal je gefocust de fouten eruit halen, maar op den duur wordt dat minder. Wil je er zeker van zijn dat er van begin tot eind geen fouten in de tekst zitten? Deel de tekst dan op in stukjes. Focus je op een stuk en neem vervolgens even pauze. Focus je daarna op het volgende stuk en neem vervolgens weer een pauze. Blijf dit herhalen tot je de hele tekst hebt gecontroleerd.

 

Het gevaar dat schuilt als je zelf een tekst controleert, is dat je hersenen lezen wat jij wil dat er staat. Ze weten namelijk wat je bedoelt. Hierdoor lees je makkelijk over een fout heen. Je verhelpt dit door de tekst even te laten liggen en op een later moment te controleren. Je hebt dan een frissere blik en ziet zo sneller de spellingsfouten.

4. Zoek woorden op

Twijfel je of je een woord goed hebt geschreven of weet je niet hoe je een werkwoord moet vervoegen? Zoek het op. Ik doe dit bij de kleinste twijfel die ik heb. Belangrijk is wel dat je zeker weet dat de website die je daarvoor gebruikt, betrouwbaar is. De sites die ik gebruik, zijn: www.vandale.nl, www.encyclo.nl, www.onzetaal.nl en www.mijnwoordenboek.nl. Let er bij een Nederlandse tekst op dat het geen Belgische website is. In het Vlaams zijn sommige spellingsregels namelijk nét anders.

5. Laat de tekst controleren

De laatste tip die ik je geef, is: laat jouw tekst controleren door iemand anders. Het liefst iemand met verstand van taal. Diegene kijkt met een volledig frisse blik naar jouw tekst en leest minder snel over fouten heen.

 

Tijdens mijn studie werd dit zóvaak door docenten gezegd en ze hadden gelijk. Ik was alleen vaak te eigenwijs en vertrouwde erop dat ik de fouten er zelf wel uit kon halen. Tevergeefs, want ook ik lees soms over mijn eigen fouten heen. Ik kan je daarom aanraden om het te laten controleren. Het is vele malen beter voor je ego om een tekst na te laten lezen dan om terug te krijgen dat er taalfouten in zaten. Bovendien kan je ook direct andere punten laten checken: is de tekst duidelijk, mist er nog iets en wordt het beoogde doel behaald?

 

Met bovenstaande tips zorg je ervoor dat jouw teksten foutloos zijn. Zowel met hulp van programma’s, jouw eigen oog voor detail en de hulp van een ander. Ben je op zoek naar iemand die jouw tekst kan controleren? Ik doe het graag voor je. Neem daarvoor vrijblijvend contact met me op!